Otkrijte otok

Tor - Grčki toranj

Na planinskoj visoravni južno od Jelse nalaze se dvije kule: grčko-ilirski toranj Tor iz IV. Prije Krista i srednjovjekovni grad-tvrđava Galesnik.

Grčka kula Tor (230 m nadmorske visine) dominira slikovitom dolinom od Starog Grada do Jelse do Vrboske, kao i nad kanalima Hvara i Splita te makarske obale. Oko tornja Tor se nalaze ruševine nedovršenih zidova s ​​nekoliko prirodnih i umjetnih terasa, što ukazuje na to da su nekada bili stambeni prostori.


Galesnik - Srednjovjekovni grad

Na planinskom visoravni južno od Jelse nalaze se dvije kule: grčko-ilirski toranj Tor iz IV. Prije Krista i srednjovjekovni grad-tvrđava Galesnik.

Galesnik se nalazi na 210 m nadmorske visine. Širok je 20 m, okružen zidom dužine 80 m, visine 4 m i debljine 50 - 60 cm. Zidano područje je 1.520 četvornih metara. Pravokutna građevina, površine oko 40 četvornih metara, djelomično je sačuvana.


Grapceva špilja

Grapčeva špilja kolijevka je hvarske kulture i civilizacije. Špilja je jedno od prapovijesnih nalaza iz novog kamenog doba (neolitika) 5000 - 4000 godina prije Krista i jedno je od najstarijih otkrića na Jadranu i Sredozemlju.

Smješteno je na 239 m nadmorske visine i bilo je kultno mjesto neolitičkog otočića. Špilja se sastoji od male dvorane (13,5 x 5 m) i veće (22 x 23 m) okružene hodnicima i komorama.

Visoki stalaktiti i stalagmiti koji ukrašavaju špilju nalikuju drevnim orguljama, a uz apsolutnu tišinu i samoću špilje nude veličanstven i nezaboravan prizor.


Vrboska

Vrboska je smještena u dugoj, slikovitoj i sjenovitoj uvali čiju su obalu spojila tri malena kamena mosta mletačke pruge koji mjestu daju neopisiv šarm i toplinu.

Vrboska se sastoji od dva dijela: Podve koje predstavlja mješavinu renesansnih i baroknih kuća smještenih uz obalu i Pjace s crkvama, uskim ulicama, ostacima Gradske lože i kućama s renesansnim i gotskim detaljima.

Neke od znamenitosti ovog područja uključuju tvrđavu-crkvu Gospe od Milosrđa, Pjacu (trg), crkvu sv. Lovrinca, crkvu sv. Petra i Crkvu, crkvu sv. Roka i Podve, Mirje ( najveća drevna farma) i Muzej ribara.


Humac

Humac, nekoć pastirsko naselje, nalazi se 7 km istočno od Jelse, 350 m nadmorske visine i nudi ptičji pogled na doline i polja na zapadnoj strani otoka, a također pruža pogled na Otok Brača i obala Makarske.

Selo je osnovano u XVII ct. Početkom XX. St. sagrađena je crkva sv. Ivana i svetog Pavla. Kuće Humca su dobro očuvane, jednostavne i napravljene od kamena. Pripadaju jedinstvenom ruralnom tipu arhitekture i zbog toga se smatraju etnografskim spomenikom.

Tijekom ljeta nalazi se ambijentni restoran otvoren za goste.


Pitve - Vrisnik - Svirce

Ta su sela uspjela sačuvati svoju stoljetnu seosku arhitekturu - male seoske trgove, uske ulice i domaćinstva koja su se sastojala od kuće s dvorištem, bunarom i malom šuhom za stoku. Vrijedno je putovati na 12 km do ovih sela koja nude originalan i nezaboravan doživljaj.

Pitve se sastoji od dva dijela: Stare ili Gornje (Gornje) Pitve i Nove ili Donje (Donje) Pitve. Gornje Pitve pruža veličanstven pogled na veliku dolinu, otok Brač, hvarski kanal, Jelsu i okolicu Vrboske, planine. Biokovo i Makarska obala.

Vrisnik je izgrađen na obroncima brda, koristeći potporne zidove od kamena koji oblikuju prostor unutar kojeg su izgrađene kuće, dvori i vrtovi, što Vrisnik čini vrlo atraktivnim.

Svirče je smješteno u podnožju Svetog Nikole, najvišeg vrha otoka (626 m), gdje se vedrog dana može vidjeti sve do talijanske obale (152 km), niz dalmatinskih otoka i Jadrana obala.


Zavala - Ivan Dolac

Ova dva sela nalaze se na južnoj strani otoka. Odatle se vidi mali otok Šćedro, kao i otok Korčula te brojne male, prirodne, kamene ili pješčane plaže.

Mnogo je uvala i zaleđa koji gostima nude, putujući sami ili u društvu svojih obitelji, privatnost kako bi uživali u zaista nezaboravnom iskustvu kupanja u kristalno plavom moru.


Otkrijte ljekovite biljke

Tijekom ugodne šetnje posjetitelji mogu naučiti o bilju i biljkama koje rastu na otoku Hvaru, posebno onima iz kojih se ekstrahiraju esencijalna ulja (kadulja, kamilica, timijan, komorač, kupina, lavanda i ružmarin) kojih na otoku ima dosta. Šetnja vas može odvesti do sela Pitve i Vrisnik gdje možete uživati ​​u lokalnim specijalitetima ili na pikniku.

Sve potrebne informacije možete dobiti od gospodina Miće Mijoška Bartulovića (# 85 21 761 736) ili u recepcijama hotela i putničkih agencija.

croatia 4366185 1280